Kuchnia to pomieszczenie uznawane za serce domu. Cecilia Samartin pisała, że dzięki przytulnej kuchni, w której bez przerwy coś się dzieje, cała rodzina jest zdrowa i silna. Natomiast gdy mowa o nastrojowych wnętrzach, na myśl przychodzi nam najczęściej lite drewno. Wybierając więc elementy aranżacji, coraz chętniej stawiamy na ten naturalny surowiec. Blat kuchenny stanowi z kolei nie tylko najważniejszy element wyposażenia, ale przede wszystkim powierzchnię roboczą narażoną na zniszczenia w wyniku częstej eksploatacji. Wykonujemy przy nim bowiem taką ilość czynności, że lista substancji, na które powinien być odporny, zdaje się nie mieć końca. A przecież to właśnie drewniany blat musi prezentować się nienagannie, jako istotny akcent wystroju wnętrza. Nie chcąc rezygnować z naturalnych surowców na rzecz trwałości, coraz więcej osób wybiera blaty z drewna dębowego, słynące ze swojej wytrzymałości i odporności na wilgoć. Wykonywane na zamówienie stanowią iście luksusowe rozwiązanie, które przy odpowiedniej impregnacji posłuży nam przez wiele lat. W dzisiejszym artykule podpowiemy, jak prawidłowo pielęgnować drewniany blat kuchenny, by jak najdłużej spełniał swoje zadanie, ciesząc przy tym oko. Serdecznie zapraszamy do lektury.
Aby powierzchnia, którą tak intensywnie użytkujemy, jak najdłużej zachowała nienaganny wygląd, należy o nią odpowiednio dbać. Właściwa i regularna pielęgnacja to klucz do sukcesu, zwłaszcza w przypadku blatów wykonanych z naturalnego surowca. W tym celu przygotowaliśmy zbiór najważniejszych zasad, których należy przestrzegać. Nikogo nie powinno dziwić, że najważniejszą z nich jest sama regularność czyszczenia. Niestety, zabrudzenia pozostawione zbyt długo na drewnianej powierzchni mogą przekształcić się w uciążliwe przebarwienia, które okażą się trudniejsze lub wręcz niemożliwe do usunięcia. Kolejną kwestią jest kontakt drewna z wodą. Chociaż wiele gatunków, w tym dąb, słynie ze stosunkowej odporności na wilgoć, to nie poleca się doprowadzić do nadmiernego jej kontaktu z drewnem. Do czyszczenia używajmy tylko suchej ściereczki lub opcjonalnie specjalnych chusteczek nasączonych preparatem do pielęgnacji drewna. Nie zapominajmy o regularnej impregnacji dostępnymi na rynku olejami, o których wspomnimy szerzej w dalszej części artykułu.
Każdy właściciel blatów kuchennych z litego drewna doskonale zdaje sobie sprawę, że nie mogą być one użytkowane w stanie surowym – należy je uprzednio zakonserwować. Na rynku dostępny jest szeroki asortyment przeznaczonych do tego celu środków – zaliczamy do nich lakiery i oleje. Każdy z nich posiada inne właściwości, a wybór konkretnego rodzaju powinien być podyktowany priorytetami klienta. Przykładowo, pokrycie blatu lakierem akrylowym wpłynie na łatwość jego czyszczenia oraz wspomnianą wcześniej odporność na wilgoć. Jednak znacznie obniży wytrzymałość materiału na ślady od gorących naczyń. Odwrotnie jest w przypadku zastosowania oleju – blat stanie się odporny na działanie temperatur, a bardziej wrażliwy na wilgoć. Do niekwestionowanych zalet impregnacji olejami można również zaliczyć to, że nie zmieniają one naturalnej struktury drewna.
Nie sposób nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że drewniany blat kuchenny to klasa sama w sobie. Nie dość, że naturalny surowiec prezentuje się niezwykle szlachetnie, to z łatwością możemy dopasować go niemal do każdej kuchennej zabudowy. Dobrze spełni swoją funkcję zarówno we wnętrzu klasycznym, którego estetykę dodatkowo podkreśli, jak i w kuchni zaprojektowanej surowo oraz minimalistycznie. Musimy jednak pamiętać, że pielęgnacja naturalnego blatu nie kończy się w chwili jego montażu. Mamy szczerą nadzieję, że stosowanie się do zasad opisanych w powyższym artykule oraz dopilnowanie sumiennej, regularnej impregnacji sprawi, że drewniany blat przez wiele lat pozostanie w doskonałej formie, spełniając wszystkie swoje funkcje – również te estetyczne.