Adres
Warszawska 2,
05-082 Blizne
Łaszczyńskiego

Godziny otwarcia
Poniedziałek - Piątek: 8:00 - 17:00

Jak prawidłowo dbać o drewniane blaty kuchenne?

Kuchnia to pomieszczenie uznawane za serce domu. Cecilia Samartin pisała, że dzięki przytulnej kuchni, w której bez przerwy coś się dzieje, cała rodzina jest zdrowa i silna. Natomiast gdy mowa o nastrojowych wnętrzach, na myśl przychodzi nam najczęściej lite drewno. Wybierając więc elementy aranżacji, coraz chętniej stawiamy na ten naturalny surowiec. Blat kuchenny stanowi z kolei nie tylko najważniejszy element wyposażenia, ale przede wszystkim powierzchnię roboczą narażoną na zniszczenia w wyniku częstej eksploatacji. Wykonujemy przy nim bowiem taką ilość czynności, że lista substancji, na które powinien być odporny, zdaje się nie mieć końca. A przecież to właśnie drewniany blat musi prezentować się nienagannie, jako istotny akcent wystroju wnętrza. Nie chcąc rezygnować z naturalnych surowców na rzecz trwałości, coraz więcej osób wybiera blaty z drewna dębowego, słynące ze swojej wytrzymałości i odporności na wilgoć. Wykonywane na zamówienie stanowią iście luksusowe rozwiązanie, które przy odpowiedniej impregnacji posłuży nam przez wiele lat. W dzisiejszym artykule podpowiemy, jak prawidłowo pielęgnować drewniany blat kuchenny, by jak najdłużej spełniał swoje zadanie, ciesząc przy tym oko. Serdecznie zapraszamy do lektury.

Czy blat kuchenny z litego drewna to dobry wybór?

Nawet jeśli preferujemy naturalne materiały, przy okazji urządzania kuchni zadajemy sobie często pytanie, czy blaty z drewna będą na pewno korzystną inwestycją. Mimo to z roku na rok cieszą się one coraz większym zainteresowaniem klientów. Dlaczego? Wbrew pozorom nie wynika to wyłącznie ze względów estetycznych. Istotny jest tu także aspekt praktyczny. Do kuchni poleca się szczególnie drewno dębowe, które zwraca uwagę nie tylko swoim pięknem, ale przy odpowiedniej pielęgnacji również niesamowitą trwałością. Blat do kuchni drewniany wykonany z tego materiału jest odporny na uszkodzenia mechaniczne i codzienne, intensywne użytkowanie. Z kolei jego naturalne usłojenie to gwarancja oryginalności oraz pewności, że jesteśmy posiadaczami blatu jedynego w swoim rodzaju. Po wielu latach nie trzeba martwić się również kosztami całkowitej wymiany – można go bowiem łatwo odnowić, szlifując i ponownie olejując bądź lakierując.
Blat do kuchni na wymiar

Na co zwracać uwagę przy czyszczeniu drewnianych blatów kuchennych?

Aby powierzchnia, którą tak intensywnie użytkujemy, jak najdłużej zachowała nienaganny wygląd, należy o nią odpowiednio dbać. Właściwa i regularna pielęgnacja to klucz do sukcesu, zwłaszcza w przypadku blatów wykonanych z naturalnego surowca. W tym celu przygotowaliśmy zbiór najważniejszych zasad, których należy przestrzegać. Nikogo nie powinno dziwić, że najważniejszą z nich jest sama regularność czyszczenia. Niestety, zabrudzenia pozostawione zbyt długo na drewnianej powierzchni mogą przekształcić się w uciążliwe przebarwienia, które okażą się trudniejsze lub wręcz niemożliwe do usunięcia. Kolejną kwestią jest kontakt drewna z wodą. Chociaż wiele gatunków, w tym dąb, słynie ze stosunkowej odporności na wilgoć, to nie poleca się doprowadzić do nadmiernego jej kontaktu z drewnem. Do czyszczenia używajmy tylko suchej ściereczki lub opcjonalnie specjalnych chusteczek nasączonych preparatem do pielęgnacji drewna. Nie zapominajmy o regularnej impregnacji dostępnymi na rynku olejami, o których wspomnimy szerzej w dalszej części artykułu.

Domowe sposoby na usunięcie plam – blaty z naturalnego surowca

W przypadku rozleglejszych zabrudzeń, np. plam po alkoholu lub kawie, doskonale sprawdzą się dostępne niemal w każdym domu specyfiki. Plamy na drewnie usunie olej lniany lub delikatny roztwór wody z mydłem. Ze śladami po gorących naczyniach świetnie poradzi sobie natomiast sól kuchenna zmieszana z oliwą i pozostawiona na ok. 3 godziny. Do codziennego przecierania blatu drewnianego dębowego wystarczy wilgotna szmatka nasączoną odrobiną uniwersalnego detergentu, np. płynu do naczyń, chociaż w przypadku blatów olejowych lepiej sprawdzi się specjalny środek do pielęgnacji drewna. Kolejnym naturalnym, domowym sposobem na zdezynfekowanie kuchennego blatu jest wykorzystanie roztworu wody z octem. Mieszankę należy jednak uprzednio wypróbować w mało widocznym miejscu, upewniając się że nasza mikstura nie wpłynie negatywnie na delikatną powierzchnię. Bez względu na wybór metody najważniejszą kwestią jest zawsze wycieranie blatu do sucha, by uniknąć podpuchnięcia materiału.

Profesjonalne środki do impregnacji drewna

Każdy właściciel blatów kuchennych z litego drewna doskonale zdaje sobie sprawę, że nie mogą być one użytkowane w stanie surowym – należy je uprzednio zakonserwować. Na rynku dostępny jest szeroki asortyment przeznaczonych do tego celu środków – zaliczamy do nich lakiery i oleje. Każdy z nich posiada inne właściwości, a wybór konkretnego rodzaju powinien być podyktowany priorytetami klienta. Przykładowo, pokrycie blatu lakierem akrylowym wpłynie na łatwość jego czyszczenia oraz wspomnianą wcześniej odporność na wilgoć. Jednak znacznie obniży wytrzymałość materiału na ślady od gorących naczyń. Odwrotnie jest w przypadku zastosowania oleju – blat stanie się odporny na działanie temperatur, a bardziej wrażliwy na wilgoć. Do niekwestionowanych zalet impregnacji olejami można również zaliczyć to, że nie zmieniają one naturalnej struktury drewna.
Blat drewniany dębowy

Jak samodzielnie olejować drewniany blat kuchenny?

Kiedy już wybraliśmy swój wymarzony, drewniany blat do kuchni na wymiar i zdecydowaliśmy się na używanie oleju do jego impregnacji, pozostaje nam wybrać konkretny środek z szerokiej oferty na rynku. Ważne, żeby nauczyć się, jak przeprowadzić cały proces, nie niszcząc jednocześnie delikatnej powierzchni surowca. By mieć pewność o skuteczności wybranego oleju, warto zainwestować w preparaty wyłącznie najlepszej jakości, przeznaczone bezpośrednio do gatunku drewna, z którego wykonany został blat. Mając przygotowany odpowiedni olej, można przystępować do czyszczenia oraz szlifowania powierzchni wzdłuż usłojenia. Po odpyleniu całości wystarczy pokryć blat preparatem za pomocą pędzla, następnie odczekać umowne pół godziny i zetrzeć jego nadmiar. Czynność tę należy powtórzyć 2-3 razy. Na sam koniec wystarczy wypolerować całość miękką szmatką lub polerką z filcową tarczą. Procedurę tę trzeba powtarzać raz na pół roku bądź wtedy, kiedy zauważymy, że blat stracił połysk i zaczyna nadmiernie wchłaniać wodę.

Nie sposób nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że drewniany blat kuchenny to klasa sama w sobie. Nie dość, że naturalny surowiec prezentuje się niezwykle szlachetnie, to z łatwością możemy dopasować go niemal do każdej kuchennej zabudowy. Dobrze spełni swoją funkcję zarówno we wnętrzu klasycznym, którego estetykę dodatkowo podkreśli, jak i w kuchni zaprojektowanej surowo oraz minimalistycznie. Musimy jednak pamiętać, że pielęgnacja naturalnego blatu nie kończy się w chwili jego montażu. Mamy szczerą nadzieję, że stosowanie się do zasad opisanych w powyższym artykule oraz dopilnowanie sumiennej, regularnej impregnacji sprawi, że drewniany blat przez wiele lat pozostanie w doskonałej formie, spełniając wszystkie swoje funkcje – również te estetyczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *